• Начало /
  • Новини /
  • “Заводите ни трябва да произвеждат така, както природата го прави”

“Заводите ни трябва да произвеждат така, както природата го прави”

“Заводите ни трябва да произвеждат така, както природата го прави”
6 ноември 2023

Пристигнах в нашумялото предградие Марвила, за да направя своята обиколка в NÃM , първата градска ферма със затворен цикъл в Португалия, след като забелязах нарастващ тренд. Менютата навред из Лисабон - от симпатичното кафене Dede’s до лежерната пицария Lupita и високия клас ресторанти като Oficio и Attla - гордо заявяват, че използват продукти на NÃM . “Много от клиентите ни биха написали в своите менюта, че използват наши гъби”, споделя роденият в Белгия природозащитник и основател на NÃM  Натан Жакмин, който ме развежда из своето съоръжение. Същите тези ресторанти ще дадат своето отпадъчно смляно кафе, за да бъде използвано за растежна среда. Някои събират по 30 кг отпадъчно кафе на ден. Всеки отпадък от процеса по отглеждане на гъбите пък впоследствие ще бъде използван в отглеждането на плодове и зеленчуци. 

 

Натан е основал фермата по време на пандемията през 2020 г. След като завършва Католическия университет в Португалия. В момента NÃM  има капацитета да преобразува три тона отпадъчно кафе в един тон гъби на месец, като към това се добавят тонове получена допълнителна тор. 

 

“Вярвам, че най-голямата промяна на 21 век ще бъде това да се помирим икономиката и екологията”,

 

споделя Натан. “Реших да създам NÃM, тъй като не бях щастлив от начина, по който ми се преподаваше икономика. Учеха ме, че ако създаваш икономически растеж, неизменно ще навредиш на природата, а ако защитаваш природата, задължително ще пропуснеш възможностите за икономически възможности и растеж". 

 

Натан с гордост доказва, че преподавателите му по икономика са грешали, създавайки процъфтяващ бизнес, който работи в затворен кръг и генерира нулев отпадък. Днес, освен производството на гъби, той прекарва голяма част от времето си образовайки хората, изпълзвайки туровете в NÃM  за разпространение на идеите за това как отделният човек може да повлияе върху здравето на планетата. 

 

“Природата е истински вдъхновител за бизнеса - в природата отпадъкът не съществува”

 

Този вид “фактуризъм” (factory tourism) е с нарастваща популярност в Португалия, като все повече “етични” брандове целят да покажат абсолютна прозрачност в своя производствен процес. Заинтересованите туристи искат да научат повече за това как тяхното собствено поведение може да донесе промяна. Мисията на Натан е да разпространи идеята за кафето, което иначе изхвърляме, за гъбите, и най-вече от всичко - за необятните възможности на природата. 

 

“Едно посещение в нашата ферма е прекрасен начин да се запознаете с фантастичния свят на гъбите и с тяхната роля в природата”, обяснява още той, посочвайки стената, където откриваме цитат на икономистът Гюнтер Поули, който обобщава философията на нашия екип:

 

“Не трябва да искаме от природата да произвежда като нашите заводи. Трябва да поискаме от нашите заводи да произвеждат както го прави природата.” 

 

С тази перспектива идеята за производство без отпадък не е вече някаква невъзможна мечта, а е един създаващ се необходим инстинкт. “Природата е истинско вдъхновение за нашите бизнеси, тъй като в природата отпадъкът не съществува - всеки един има своята работа, изпълнява своята роля”, обяснява още Натан. 

 

Освен от това да се запозная с процесите в самата ферма, на моя тур аз научих относно негативното влияние на съвременната храна върху планетата. Когато гидът ми каза, че средностатистическото ястие пропътува повече от 15 000 км, за да достигне до нашата чиния, аз си припомних колко безотговорна и неангажирана мога да бъда понякога, грабвайки без никаква мисъл предварително пакетиран обяд, който да хапна на бюрото си в обедната си почивка.

 

След обиколката взимам един “направи си сам” комплект от NÃM и питам Натан дали понякога не губи кураж работейки по своята мисия. Той ми казва, че мотивацията му идва от други предприемачи и активисти. “Тези, които вярват, че промяна все още е възможна, смятат че ако фокусираме цялата си енергия в изграждането на новото, а не в борба спрямо старото, промяната ще се случи”.

 

Посещението ми определено ме оставя с чувство на силен заряд и свързаност с това откъде идва храната ми. Въпреки че все още използвам супермаркетите за някои неща, аз често пазарувам локално и мисля относно това от колко далече пътува храната преди да достигне моята чиния. Когато поръчвам в локалния брънч ресторант, мислите ми често се връщат при NÃM, и ме карат да се замисля дали яйцата са местно производство и как ли са отглеждани кокошките. Дори попитах един собственик дали мога да си взема използваното кафе у дома, за да изпробвам своя комплект “направи си сам”. Моето ново отношение за производство на храна остава един невероятен, но приветстващ спомен от времето ми в Лисабон.

https://nammushroom.com/  Любопитно по темата:

 

  • След като бъдат откъснати, гъбите продължават да дишат! Запазете ги в хладилник в торбичка с отвор, оставяйки ги да вършат техните си неща;
  • През 2022 г. торта от NÃM  е използвана за абсорбиране на разлят петрол от лодките на Marina de Cascais;
  • Смляното кафе + гъбните мицели + слама + тонове любов = вкусни и хранителни гъби 

 

24 май 2022
Знаете ли, че…

Първата съвременна четка за зъби е измислена от затворник, четката за зъби е изобретение № 1 без което не могат американците през 2003 г., четката за зъби може да спаси вашия живот!

прочети още