Знаете ли, че…

 Знаете ли, че…
24 май 2022

Еволюция на четката

 • Още през 3000 г. пр.н.е. древните египтяни са правили примитивни четки за зъби от клонки и листа, за да почистват зъбите си. Гърците, римляните и индийците също са използвали клонки, за да почистват своите зъби – дори са заостряли единия край, за да може да достига по-ефективно до междузъбните пространства.
 • Първата четка за зъби, наподобяваща днешната, е от четина и е изобретена в Китай по време на династията Тан (619-907). Тя достига до Европа в багажа на завръщащите се от Китай пътешественици цели хиляда години по-късно, през 17-ти век.
 • Впоследствие свинската четина е била използвана за по-евтини четки за зъби, а по-скъпите са се изработвали с козината от язовец.
 • До средата на 20-ти век много от масово произвежданите четки за зъби, направени от конска или глиганска четина се внасят в Англия от Китай.
 • До началото на 1900 г. влакната на четката за зъби обикновено се изработват от косъм от сибирска свиня.
 • Първата масово произведена четка за зъби е направена от Уилям Адис в Англия. Докато излежава присъдата си в затвора, той решава, че тогавашните методи за почистване на зъбите (които включват триене на зъбите с плат, натопен в смес от сажди и сол) се нуждаят от подобрение. Той пробил малки дупки в животинска кост, завързал на снопчета и прекарал през дупките животинска четина, която получил от пазачите и запечатал отворите с лепило. След освобождаването си той започва да произвежда своето творение – четката за зъби, натрупвайки значително състояние!
 • Първата четка за зъби с найлонов косъм е пусната в продажба през 1938 г. Тогава е изобретена четката за зъби Miracle Tuft с мек косъм – и в рамките на едно десетилетие започва масово производство на четки за зъби с меки влакна, подобни на тези, които използваме днес.
 • Първата електрическа четка за зъби е изобретена в Швейцария през 1954 г.
 • Първата екологична четка за зъби е изобретена от Джак Хокансън. Четката Hoke2 се състои от дръжка за многократна употреба със сменяеми глави.

 

Навици, навици…

 

 • Лекарите по дентална медицина препоръчват да държите четката си за зъби на поне два метра от тоалетната, за да избегнете замърсяване с бактерии, напр. coli, по въздушно-капков път.
 • Скандално но… много хора признават, че биха споделили четката си за зъби с някой друг! 24% биха споделили нашата четка за зъби с партньора си, 18% с детето си, 7% с приятел и 6% със знаменитост (в никакъв случай не споделяйте четката си за зъби!).
 • Един на всеки десет души признава, че редовно забравя да си мие зъбите.
 • В Съединените щати миенето на зъбите не се е било рутинно действие до края на Втората световна война. По време на войната американската армия налага миенето на зъби сред войниците, които след това пренесли навика в домовете си.
 • В противовес на това, през 2003 г. четката за зъби е избрана като изобретение №1, без което американците не могат да живеят, изпреварвайки колата и мобилния телефон.

 

Хигиенни ритуали

 • Почистването с конец е важна част от ежедневната ви рутина здрави зъби. Важно е обаче да го изпълнявате правилно. Попитайте вашия дентален лекар за това как правилно да използвате зъбен конец.
 • При задните зъби конецът може да не е достатъчно ефективен. Техните междузъбни пространства са по-големи и с по-сложна форма и могат да бъдат почистени добре само с междузъбни четцици.
 • Проучване съобщава, че човек мие зъбите си едва 45-70 секунди на ден. Въпреки това лекарите по дентална медицина препоръчват да миете зъбите си в продължение на две до три минути.
 • Ако влакната на четката ви за зъби се износят, те няма да почистят зъбите ви толкова ефективно, така че зъболекарите препоръчват да смените четката си за зъби, когато забележите, че влакната са износени (обикновено между 6 и 16 седмици).
 • За да поддържате четката си за зъби чиста, я изплакнете с вода след измиване и я съхранявайте в изправено положение, за да може да изсъхне на въздух. Ако в домакинството ви има няколко четки за зъби, дръжте ги отделно една от друга, без да се допират, за да избегнете кръстосано замърсяване.
 • Добра идея е да смените четката си за зъби, след като сте прекарали грип, настинка или друга вирусна инфекция, тъй като микробите могат да останат върху влакната и да доведат до повторно заразяване. Другата добра препоръка е за смяна на четката след професионална орална хигиена (почистване на зъбен камък с ултразвук).
 • Мислите, че поставянето на капачка на четката за зъби е добър начин да я предпазите? Помислете отново! Капачките ще задържат влага, която е отлична среда за развитието на бактерии, така че е най-добре да се избягват и да оставяте четката да изсъхне на въздух.

 

Любопитно

 • Най-скъпата четка за зъби в света струва 4000 долара. Направен е от титан - и дори не е електрическа!
 • Вашата четка за зъби може да спаси живота ви. Миенето на зъбите може да намали шансовете ви да развиете пародонтит (тъй като намалява натрупването на бактерии в устата ви), което от своя страна редуцира риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, артрит и пневмония.
 • Човек прекарва средно 38,5 дни в миене на зъбите си през живота си.
 • Ежедневното миене на зъбите три пъти на ден в продължение на две минути може да изгори повече от 3500 калории годишно - това означава, че можете да свалите един килограм за година само като си миете зъбите!
 • Средно една четка за зъби съдържа около 2500 влакна.
6 ноември 2023
“Заводите ни трябва да произвеждат така, както природата го прави”

В следващите редове ви представяме възхитителната история и пример, които ни дава NÃM - първата градска ферма със затворен цикъл в Португалия, където основателят има за цел да направи промяна в света: гъба по гъба. Пример за устойчиво производство, възхитено от майсторството на природата - да създава нужното с нулев отпадък. Не би ли било възхитително всеки от нас да помисли за своя начин да направи това? @Благодарение на WizzAir Magazine, автор Amy Rose Everett. *Публикувано с одобрение на NÃM за Ecosmile.bg Не очаквах да открия перфектното капучино в градска ферма за гъби в Лисабон, но това е един от начините, по които NÃM  изумява своите посетители. Освежена от малко качествен кофеин в кафенето на фермата, в момента стоя при един от контейнерите за натоварване, разположени на открито, взирайки се в напоникналите вълни от гъби. Те се подават от чисти торбички, висящи от тавана и очертават стените. Връзката с фантастичното кафе става ясна когато осъзнаеш, че тези торби не съдържат компост, а смляното кафе от близкото кафене и от заведения, разположени из от целия град. 

прочети още